Een huis om particulier te huren

De nadelen

Naast voordelen heeft het particulier huren ook enkele nadelen ten opzichte van sociaal huren. Hoe groot u deze nadelen inschat hangt onder andere af van uw persoonlijke situatie, de huurder en de woning waarom het gaat. Eén van de belangrijkste nadelen van het particulier huren is de hoge prijs. Woningbouwverenigingen zitten met de huurprijs van sociale huurwoningen vast aan een limiet van ongeveer 650 euro.

huis-te-huur-aan-het-water

Bij particuliere huurwoningen is de limiet een stuk hoger en kan de prijs flink oplopen, zeker wanneer er veel vraag is naar woningen rond de locatie waar u wilt gaan huren. Wel is het zo dat door het gebrek aan een lage limiet van de huurprijs het bij particulier huren vaak ook mogelijk is grotere huizen te huren. Aan de andere kant is hierdoor veel variatie in huurprijzen. Zorg er daarom altijd voor dat u zich goed oriënteert alvorens over te gaan tot het huren van een particulier. Zo voorkomt u latere problemen met kosten en conflicten over een mogelijke te hoge huurprijs. Door de hoge huurprijzen is het altijd verstandig na te gaan of u het zich kunt veroorloven een huis te komen. Op de lange termijn kan dit namelijk voordeliger zijn dan het huren van een huis, zeker wanneer de huurprijs erg hoog is, zoals in de grote steden. Laat u bij twijfel adviseren door experts.

Een ander nadeel van het particulier huren is dat u minder goed beschermd bent. U dient zelf een contract op te stellen inclusief voorwaarden, afspraken en een looptijd. Voor onervaren huurders ligt het risico van oplichting hier op de loer, hoewel dit niet vaak tegenkomt. Toch doet u er goed aan een contract niet te snel op te stellen en te ondertekenen. Het betrekken van een juridisch deskundige voorkomt latere conflicten veroorzaakt door een gebrekkig contract. Wanneer u door een slecht contract op hoge, onverwachte kosten loopt, kunt u vrij weinig beginnen om dit tegen te gaan. Wees dus altijd alert.