Een huis om particulier te huren

Huisvestingsvergunning

Voor sommige huurwoningen is de huisvestigingsvergunning nodig. Dit is een vergunning speciaal voor goedkope huurwoningen. Wanneer u een huurwoning voor minder dan € 664,66 per maand wilt huren, heeft u zo’n vergunning nodig.

Deze vergunning kunt u aanvragen bij uw gemeente. De voorwaarden om in aanmerking te komen voor een dergelijke vergunning verschillen per gemeente, maar het algemene doel van de vergunning is het zorgen voor een gelijke verdeling van goedkope huurwoningen. Gemeenten hebben voorwaarden opgesteld wie er goedkope huurwoningen mag huren. Over het algemeen geldt dat de gemeente van mening moet zijn dat u als huurder een dergelijke woning verdient, en tegelijkertijd ook iets toevoegt aan de omgeving. De voorwaarden hangen onder anderen af van de ligging van de huurwoning.

Zo kan het zijn dat u voor de aanvraag al een inwoner van de betreffende gemeente dient te zijn. Ook kan het zijn dat u als huurder werkzaam moet zijn in de gemeente of zelfs in het stadsdeel. Ook kan het voorkomen dat u aanspraak maakt op een vergunning wanneer u studeert in de gemeente. In dat geval gaat het vaak om kleine tot zeer kleine woonruimtes.