Een huis om particulier te huren

Voordelen particulier huren

Particulier huren heeft een hoop voordelen ten opzichte van het sociaal huren. Onder sociaal huren verstaan we het huren van woningbouwverenigingen of soortgelijke corporaties. Een belangrijk voordeel is dat bij woningbouwcorporaties vaak enorme wachtrijen aanwezig zijn. Het komt zelfs voor dat het 15 jaar kan duren voordat u een woning kunt gaan huren in de stad van uw keuze. Deze wachtrijen zijn er niet bij het particulier huren.

Huurders

In de meeste gevallen worden individuele huizen aangeboden waarop u kunt reageren. Tegelijkertijd is het hierdoor wel iets meer een loterij of het lukt een woning te huren. Een ander belangrijk voordeel van het particulier huren is de mogelijkheid bijzondere panden op bijzondere locaties te huren. Woningen in hartje Amsterdam, Utrecht of Rotterdam zijn geen uitzondering bij het particulier huren. Hierdoor kunt u relatief betaalbaar op een zeer mooie locatie gaan wonen, wat met sociaal huren vaak minder goed mogelijk is. Sociale huurwoningen liggen vaak in buitenwijken van de grotere steden of in kleinere plaatsen die voor sommigen minder aantrekkelijk zullen zijn.

Hoewel particulier huren in veel gevallen duurder is dan sociaal huren, is een voordeel dat de prijs vaak onderhandelbaar is. Omdat u handelt met een particulier en niet een grote woningbouwvereniging, is er vaak meer speling voor dergelijke wijzigingen. Ook is er meer ruimte om bepaalde constructies op te zetten waar u bijvoorbeeld de eerste maanden minder betaalt dan later. Dit kan om verschillende redenen praktisch voor u zijn. Zorg wel altijd voor een contract om er zeker van te zijn u niet tegen problemen oploopt gedurende de huurperiode door misverstanden. Een ander voordeel van particulier huren is dat u, net als bij sociaal huren, vaak gewoon aanspraak kunt maken op huurtoeslag (huursubsidie). De eisen zijn wel iets hoger dan bij het huren van een sociale woning, omdat de huurprijs door een particulier wordt vastgesteld.