Een huis om particulier te huren

Huurovereenkomst

Een belangrijk kenmerk van het particulier huren is dat u zelf, samen met de verhuurder, een huurovereenkomst moet opstellen. Een huurovereenkomst is het contract waarin alle afspraken, regels en voorwaarden staan voor de verhuurperiode. Zowel de verhuurder als huurder moet zich hier ten alle tijden aan houden.

Reeds_gemeubileerd_huurhuis

Het is van groot belang dat de huurovereenkomst erg nauwkeurig en vooral volledig is. Op deze manier is er geen ruimte over voor discussie over bepaalde situaties. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een situatie waarbij de huurder pas een week of meerdere weken na de afgesproken betalingsdatum de huur kan betalen. Wanneer in de huurovereenkomst staat vastgesteld hoe er in een dergelijke situatie moet worden gehandeld, is er geen reden tot discussie en voorkomt u conflicten. Niet zelden raakt een huurder of verhuurder gedupeerd door kleine fouten in huurovereenkomsten, wat makkelijk voorkomen kan worden.

Om deze reden is het ook belangrijk dat er de tijd wordt genomen voor het opstellen van een huurovereenkomst. Wanneer zowel huurder als verhuurder onervaren zijn met het opstellen van een dergelijk contract, is het verstandig de hulp in te schakelen van een juridisch specialist. Deze specialist zal precies weten waar op gelet moet worden en weet zinnen zo te formuleren dat er geen ruimte is voor verschillende interpretaties. Wanneer de verhuurder al eerder een makelaar heeft ingeschakeld om de verhuur te regelen, zal de makelaar meestal ook de taak op zich nemen om de huurovereenkomst op te stellen. Let, ook wanneer de overeenkomst van een makelaar komt, altijd op kleine lettertjes en laat u bij twijfel over bepaalde situaties altijd adviseren. Ga tijdens het opstellen van de huurovereenkomst allerlei soorten situaties na: wat gebeurt er als ik werkloos wordt, de relatie of het huwelijk strandt of ik ziek word? Al deze persoonlijke situaties kunnen een invloed hebben op uw vermogen om de huur te betalen.